• Inici
  • Societat
  • Una placa dona el nom de Cristóbal Payá a l'arxiu municipal

Una placa dona el nom de Cristóbal Payá a l'arxiu municipal

| Ajuntament de Biar | Societat
Una placa dona el nom de Cristóbal Payá a l'arxiu municipal

Biar va entregar a l'arxiver municipal Cristóbal Payá el premi 9 d'Octubre (2020). Fotografia d'arxiu. | Font: Ajuntament de Biar

La corporació municipal i la família van acudir a l'acte íntim que reconeix la labor de qui va ser l'arxiver des de 1967 fins a la seua defunció

NP. 07/11/2022. L'Ajuntament de Biar ha inaugurat la placa que recorda a l'arxiver municipal, Cristóbal Payá. Integrants de la corporació municipal i la seua família van acudir a l'emotiu, senzill i íntim acte de donar nom a l'espai en el qual es conserva la documentació més antiga de la vila. Així, amb la col·locació de la placa es formalitza l'acord del ple municipal del mes de juliol en el qual es va aprovar nomenar l'arxiu com Cristóbal Payá, a qui tots coneixien com “Payano”, mort fa un any i que va gestionar de manera altruista l'arxiu municipal.

L'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, va indicar que “Biar i la seua història li deuen molt a la labor que durant dècades va realitzar Cristóbal”, I va afegir que “l'arxiu porte el seu nom és un xicotet acte, que reconeix el seu incansable treball per i per al municipi”.

L'arxiu municipal custòdia el fons municipal fruit de l'activitat desenvolupada per l'Ajuntament des de 1280 fins a 1925. A més, compta amb el fons del Jutjat de pau que, encara que de productor diferent, comparteix les instal·lacions amb l'Ajuntament i el seu fons documental es troba integrat en l'Arxiu Municipal entre 1836 i 1871. La seua data de constitució es remunta a 1520.

 211

Fotografia: Ajuntament de Biar

Cristóbal Payá Galvañ va morir el 14 de setembre de 2021 a l'edat de 74 anys víctima d'una llarga malaltia. Nascut a Biar el 31 d'octubre de 1947 al carrer La Torreta, l'empresari i apassionat de la història local, des de 1967, de manera altruista, es va encarregar d'investigar, custodiar i mantindre el ric arxiu municipal.

Un altre dels arxius que ha netejat, catalogat i classificat és el de l'Església de l'Assumpció de Biar. Inquiet i apassionat del seu poble, l'arxiver va escriure una infinitat de publicacions d'investigació històrica i va col·laborar amb publicacions locals municipals i de diferents col·lectius, entitats i associacions. Una extensa labor per la qual l'Ajuntament de Biar li va atorgar, en 2020, el Premi 9’Octubre.

L'activitat cultural de Payá s'estén més enllà de l'àmbit històric. Payá va pertànyer als Cors i Danses, a la rondalla de Luis Escoda, a l'estudiantina biarense així com va ser fundador de l'Associació Cultural de Biar. En 1975. va recuperar, al costat d'un grup d'amics i les famílies depositàries, l'antiga festa de sant Antoni Abat.

L'article té 149 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).