• Inici
  • Societat
  • La Generalitat podria parar la instal·lació dels projectes fotovoltaics a Biar

La Generalitat podria parar la instal·lació dels projectes fotovoltaics a Biar

| Pablo Alcaraz del Valle | Societat
La Generalitat podria parar la instal·lació dels projectes fotovoltaics a Biar

En diferents colors els projectes de plantes fotovoltaiques que hi ha presentats a data de gener de 2022 i que tinguen coneixement el CEB i l'Associació Naturista "El Reconco" al terme municipal (en taronja i al centre el centre urbà i el polígon industrial)

La presentació de nombrosos projectes de plaques solars al terme municipal de Biar cobert amb anterioritat per Biar Digital torna a estar d'actualitat. El govern autonòmic conegut sota el pseudònim de Botànic (PSPV, Compromís i Unides Podem) tindria la potestat de reduir el percentatge de terreny d'instal·lació del 20% del sòl no urbanitzable presentat al 3%. Cal recordar els percentatges en els qual està dividit el terme municipal del poble de Biar: un 55% de l'espai és forestal i, per tant protegit, mentre que un 45% és urbanitzable (els projectes fotovoltaics es situarien dins d'aquest últim).

La Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica encapçalada per Mireia Mollà (Compromís) és la branca de la Generalitat competent en la matèria. Aquest organisme podria recòrrer al Decret Llei 1/2022, de 22 d'abril del Consell, on queda recollit al seu Capítol 1: article 1, apartat a): "Amb caràcter general s'estableix una ocupació per a implantar centrals fotovoltaiques del 3% de la superfície de sòl no urbanitzable comú de cada municipi...".

No obstant això, el propi Decret recull tres excepcions on el percentatge del 3% podria ampliar-se o les infraestructures no computarien dins del mateix. La primera excepció serien els sòls ja degradats per usos anteriors com abocadors o sòls amb baixa qualitat agrològica. Les altres dues excepcions comprenen les ponderacions que realitze l'Institut Cartogràfic Valencià: els sòls amb una baixa capacitat agrològica ponderaran un 0,5 mentre que aquells que tinten una capacitat agrològica ho faran en un 0,75.

Aquest fet obriria un nou front en la polèmica degut a que no només estaria en conflicte el percentatge legal on es produirien les instal·lacions solars, sinó també l'avaluació del tipus de terreny on s'ubicarien les infraestructures.

L'article té 390 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).