"Energia solar sí, però no així"

| Pablo Alcaraz del Valle i Eduard Garcia Molina | Societat
"Energia solar sí, però no així"

D'esquerra a dreta Kique Larios Álvarez (president del CEB), Jaume Hernández, Miguel Valiente i Héctor Valiente Vidal (Associació Naturista "El Reconco")

El Centre Excursionista i l'associació naturalista Reconco signen un document conjunt sota l'eslògan "Energia solar sí, però no així" en el qual manifesten el seu suport a l'energia solar així com la seua preocupació per la instal·lació massiva de plaques fotovoltaiques a Biar.

Segons ambdues associacions, a hores d'ara hi ha 17 sol·licituds d'instal·lació que pretenen abastar 824,57 hectàrees de terrenys rústics per a la generació de 165 megavats diaris quan el consum diari de la localitat és d'entre 5 i 6 megavats. Cal esmentar també que el sòl forestal biarut, i per tant protegit, és del 55% mentre que el 45% restant es veuria reduït en vora un 20% pels projectes fotovoltaics.

Les associacions lamenten que ara els poders públics vulguen accelerar els processos d'energia verda després d'una "injusta" moratòria de sis anys a les renovables i "titllen d'irresponsables i d'insolidaris als territoris que no sacrifiquen els seus paisatges". Altra de les reivindicacions realitzades és l'aprofitament del menor preu del sòl a l'interior pel fet que els terrenys propers densament poblat litoral valencià són més cars i açò genera la necessitat de crear ínies d'alta tensió per al transport de l'energia. A banda, també es vol fer èmfasi en els grans entrebancs burocràtics que troba la ciutadania amb el Pla d'Ordenació Urbana així com tractar dotar a la corporació municipal de mecanismes d'informació i consulta a la població que el Decret Llei del Consell 14/2020 eludeix.

fotovol terme

En diferents colors els projectes de plantes fotovoltaiques que hi ha presentats a data de gener de 2022 i que tinguen coneixement el CEB i l'Associació Naturista "El Reconco" al terme municipal (en taronja i al centre el centre urbà i el polígon industrial)

Un problema intercomarcal, diferents respostes dels ajuntaments

Des del Centre Excursionista de Biar reconstrueixen cronològicament com s'assabentaren d'aquesta problemàtica gràcies a una iniciativa de l'ajuntament de Castalla que va conformar una taula redona amb les parts implicades per resoldre la problemàtica fa aproximadament un any. "De fet, és el propi consistori de la localitat qui encapçala la lluita", diuen els responsables del Centre. El moviment ecologista Salvatierra de Villena també va realitzar altra xarrada poc temps després amb la presència dels edils municipals i en la que estigueren presents les dues associacions biarudes.

Els membres del Centre Excursionista van contactar amb l'alcaldia de Biar mesos enrere per tal de fer front al problema. L'Ajuntament va mostrar les seues inquietuds i les seues preocupacions a banda d'explicar que l'expedició de les licitacions i les compatibilitats a les empreses depenen d'estaments superiors com la Conselleria o el Ministeri competents. "Pensem que poden fer més perquè són ells qui tenen accés directe a les institucions superiors", sentencien des de les associacions.

Les conclusions de la reunió van ser que l'Ajuntament "està lligat de mans i peus" perquè les directrius venen marcades per Conselleria -en cas que les instal·lancions no superen els 50 Mw-, i que l'administració local aplica la normativa actual, el PGOU que té data de 2002, per tal de donar certificats de compatibilitat. Tot i que fa vint anys no estava previst este tipus d'instal·lacions tan agressives per al territori. De fet, i segons l'Ajuntament, l'únic que es pot fer des de l'administració local és cobrar a les empreses la taxa municipal de 50€ per cada informe de cada parcel·la afectada, i no pel conjunt de parcel·les per a cada instal·lació.

Impacte energètic, econòmic i ambiental

Pel que fa a la generació d'ocupació local, des de les organitzacions estimen que no augmentarà la contractació de personal degut a que les tasques serien de manteniment i neteja de les plaques posant com a exemple alguns dels pobles de la Vall de Biar on ja s'ha implantat aquesta tecnologia.

El Pla Nacional Integrat d'Energia i el Clima (PNIEC) del govern espanyol planteja que la Comunitat Valenciana té capacitat per generar 6.000 megavats d'energia solar en detriment de l'eòlica. Dividint aquesta quantitat entre els 548 municipis que conformen el territori valencià, a Biar li pertocaria generar uns 11 megavats (el doble de l'autoconsum, per tant podria assolir-se un règim de solidaritat amb altres poblacions que tingueren menys capacitat de generació), quan els projectes que pretendrien instal·lar-se superarien els 700 Mw, en tot cas una gran desproporció.

L'article té 709 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).