• Inici
  • Societat
  • El pregó, un homenatge a la història íntima dels Moros i Cristians

El pregó, un homenatge a la història íntima dels Moros i Cristians

| Ajuntament de Biar | Societat
El pregó, un homenatge a la història íntima dels Moros i Cristians

El pregoner Antonio Doménech Díez | Font: Ajuntament de Biar

La presentació del cartell i la revista de festes obri el programa d'actes de les festes patronals

NP 24/04/2022. La Casa de Cultura de Biar va acollir l'acte de presentació del cartell, la revista de festes i el pregó de les festes en honor a la Mare de Déu de Gràcia. El professor d'Infantil i fester, Antonio Doménech, va ser l'encarregat d'anunciar l'arribada dels Moros i Cristians de Biar.

El pregoner va fer un recorregut per les seues vivències festeres des que era un xiquet en el forn que regentaven els seus pares. L'olor dels dolços i pastes típiques i com en els dies previs a les festes, aquell lloc es convertia en el centre de reunió de les veïnes són els seus primers records entorn del món dels Moros i Cristians. Així, a través de la seua vida i les seues experiències, Doménech, a poc a poc, va dibuixar la història de la festa quallada de noms propis als quals va retre homenatge.

093

El regidor de Festes, José Soler, entrega a l'autor del cartell un plat commemoratiu per la seua obra

Ambaixadors, anècdotes de la comparsa de Moros Tariks de la qual és fundador, la visita de la casa de la Mahoma amb els seus alumnes d'infantil, la devoció a la patrona van formar part d'un pregó que es va guanyar l'aplaudiment del nombrós públic assistent.

L'acte es va iniciar amb la interpretació a capela del tango de Gardell, “Vovler” com a introducció a les imatges, que van mostrar els carrers buits en temps de pandèmia i van recollir els moments més significatius de les de 2019, les últimes que es van celebrar. Així mateix, es va revelar el cartell de festes de l'autor Antonio García Masegosa qui va explicar com la seua obra està repleta de guinys a les tradicions dels Moros i Cristians de Biar.

Més tard, els coordinadors de la revista de festes van desgranar els aspectes més destacats de la publicació, que anualment edita l'Ajuntament de Biar. L'edició de 2022 es divideix en diferents seccions dedicades a les comparses, la història, la investigació i les associacions. Cristóbal Alcaraz és l'autor de les il·lustracions de l'apartat de les comparses, mentre que Mª José Albero ha dissenyat les de les seccions.

094

L'alcaldessa Magdalena Martínez va entregar un plat commemoratiu al pregoner

També, els capitans van tindre el seu lloc. Els de les set comparses - Blanquets, Blavets, Maseros, Estudiants, Moros Vells, Moros Tariks i Moros Nous- van pujar a l'escenari. Allí, el regidor de Festes, José Soler, els va rebre i els va agrair la seua implicació amb la festa.

L'acte el va tancar l'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, recordant als qui han mort durant la pandèmia i va agrair el treball realitzat en aquests últims mesos pels presidents i presidenta de comparses i pel president de la Mare de Déu de Gràcia. “Que gaudiu de les festes, que ens ho hem guanyat”, va concloure la primera autoritat.

La presentació del cartell i revista de festes i el pregó obrin el programa d'actes dels Moros i Cristians de Biar, que se celebren del 9 al 13 maig. L'acte va ser una producció de Ximotion. Dilluns que ve, festivitat de Sant Vicent, Biar s'omplirà de pólvora i música en l'Anunci de Festes, que comença a les 11.00 hores.

095

Moment de la presentació de la revista de Festes 

L'article té 301 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).