• Inici
  • Societat
  • Ens ha deixat Cristóbal Payá Galvañ, arxiver municipal

Ens ha deixat Cristóbal Payá Galvañ, arxiver municipal

| Eduard Garcia Molina | Societat
Ens ha deixat Cristóbal Payá Galvañ, arxiver municipal

Ahir i a l'edat de 74 anys ens ha deixat qui va exercir durant molts anys la labor d'arxiver municipal, Cristóbal Payá. Des de 1967, -un total de 54 anys- Payá es va fer càrrec de forma altruista d'investigar, custodiar i mantindre l'arxiu de la Vila de Biar. Com no pot ser d'altra manera l'Ajuntament de Biar ha volgut reconéixer la seua labor a través de les xarxes socials i lamentar la seua falta.

En la nota realitzada pel consistori local també es reconeix la labor de Payá netejant, catalogant i qualificant l'arxiu de l'església Nostra Senyora de l'Assumpció de Biar. Home inquiet i apassionat pel seu poble, Cristóbal Payá també va escriure nombroses publicacions d'investigació històrica i va col·laborar amb publicacions locals municipals i de diferents col·lectius, entitats i associacions.

157

Reconeixement amb el Premi 9 d'Octubre

Així mateix i per l'extensa labor de l'arxiver municipal, l'Ajuntament de Biar li va atorgar l'any passat el Premi 9 d'Octubre. També segons la informació publicada pel consistori, es recorda que va formar part del Grup de Cors i Danses de Biar, de la rondalla D. Luis Escoda, de la tuna biaruda i va ser fundador de l'Associació Cultural de Biar. El 1975 va recuperar juntament a un grup d'amistats i les famílies dipositàries l'antiga festa de Sant Antoni Abat.

Pel que fa a les Festes de Moros i Cristians també se li reconeix la seua col·laboració en el coneixement, conscienciació i recolzament al Ball de les Espies, com també va impulsar la formalització de l'entrega de la Mahoma de Biar a Villena cada 12 de maig, dirigint durant més de 15 anys el Numeret, quan formava part de la comparsa de Moros Vells, després d'estar inscrit en la comparsa d'Estudiants per son tio.
 
158
Fotografia: Comparsa de Blavets

Reconeixement des dels Blavets

La comparsa de Blavets de Biar també ha volgut expressar el seu condol amb la família Payá-Berenguer per la falta de Cristóbal, descrivint-lo com a "gran amant de Biar, de la seua història i tradició". Des dels Blavets també es posa en valor el pregó que va realitzar Cristóbal amb motiu de les festes de maig (2011), així com va recordar que va estar uns anys vinculat com a soci actiu a la comparsa.

L'article té 925 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).