L'alcaldessa de Biar rep el dossier que recull les vivències dels refugiats de la Guerra dels Balcans

| Eduard Garcia Molina | Societat
L'alcaldessa de Biar rep el dossier que recull les vivències dels refugiats de la Guerra dels Balcans

L'Alberg de Biar va acollir a 50 refugiats en els seus primers 6 mesos a Espanya

NP 27/07/2021. L'Associació d'ajuda a la població infantil de Bòsnia i Croàcia ha entregat a l'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, un dossier de premsa en el qual es recopilen les vivències del col·lectiu, els refugiats que van viure en Alberg de Biar i els voluntaris que van col·laborar per a dotar-los d'un vida més digna mentre el seu país estava sumit en una guerra.

A l'alberg de Biar, van arribar 50 refugiats, d'ells 31 menors. Biar els va acollir i en l'alberg van trobar l'anhelat recés de pau, després d'escapar de les bombes, de la guerra.

Trenta anys després, a través de notes de premsa, fotografies i del relat de les activitats, han deixat plasmat la seua història en un dossier que porta per títol “Nunca olvidemos la solidaridad. La Guerra de Yugoslavia 1991-1995. Asociación de Ayuda a la Población de Bosnia y Croacia”. Els integrants d'aquesta associació Juan Fernando Guillen, Boni Navarro i Adela Albero han xapat l'Ajuntament de Biar per a entregar el document, que s'integrarà en els fons patrimonials municipals com a part de la història del municipi.

Els refugiats van viure a Biar, però per al seu manteniment van rebre fons de veïns de poblacions pròximes que es van constituir com a associacions. Petrer, Elda, Biar, Onil, Beneixama, Banyeres de Mariola, Villena i Castalla es van sumar a aquesta ona de solidaritat, que queda reflectida en el document escrit.

En principi, els refugiats van arribar per a sis mesos i en eixe temps, l'alberg de Biar va ser la seua llar i el col·legi del municipi, el lloc on aprendre castellà i continuar amb la rutina dels més xicotets. Després, les famílies es van disseminar en cases d'acollida.

L'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, ha destacat que “ha sigut tot un honor rebre als membres de l'associació d'ajuda a la població infantil de Bòsnia i Croàcia” i ha subratllat la labor que van realitzar els voluntaris, al mateix temps que els ha agraït la seua labor i la bona voluntat i acolliment cap a aquests refugiats. “Gràcies per entregar-nos i recordar-nos part de la història del nostre municipi”, ha conclós.

(Aquesta notícia que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

L'article té 10 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).