• Inici
  • Societat
  • Biar suspén els Moros i Cristians pel coronavirus amb el consens de comparses i Junta de la Mare de Déu

Biar suspén els Moros i Cristians pel coronavirus amb el consens de comparses i Junta de la Mare de Déu

| Ajuntament de Biar | Societat
Biar suspén els Moros i Cristians pel coronavirus amb el consens de comparses i Junta de la Mare de Déu

Les capitanies de 2020 allargaran els seus càrrecs a 2021

Les festes patronals es cancel·len per seguretat i responsabilitat

NP 24/04/2020. L'Ajuntament Biar junt a les set comparses de Moros i Cristians i la Junta de la Mare de Déu va prendre ahir a la nit, en una reunió convocada per videoconferència, la decisió de suspendre de manera definitiva els Moros i Cristians de 2020. Biar es queda així sense les seues festes patronals a causa de la pandèmia del COVID-19. La població alacantina se suma al nodrit nombre de municipis que han cancel·lat els seus dies grans.

La dolorosa decisió s'ha pres al no poder garantir unes dates en les quals es puguen celebrar actes multitudinaris. A la videoconferència es van connectar els presidents de comparses i el de la Junta de la Verge. En ella es va acordar la cancel·lació encara que, amb anterioritat, els presidents ja havien parlat d'aquesta possibilitat amb integrants de les seues comparses i amb els capitans de 2020. Així, la determinació és fruit del consens. A més, es va decidir que les capitanies de 2020 mantindran el seu càrrec en 2021. Una vegada finalitzada la reunió, es va traslladar la resolució als grups municipals en l'oposició, PSOE i Compromís.

En un primer moment de l'estat d'alarma, Biar va optar per ajornar els festejos que se celebren del 9 al 13 de Maig en honor a la Mare de Déu de Gràcia. No obstant això, la incertesa sobre el desenvolupament de la pandèmia, quant s'allargarà, la falta de dates sobre quan es trobarà la vacuna i que les mesures de seguretat per a evitar el contagi són incompatibles amb una manifestació multitudinària com els Moros i Cristians ha obligat a la seua cancel·lació.

L'alcaldessa de Biar, Magdalena Martínez, després de la videoconferència, va assenyalar que “esta decisió és una colp emocional per a la població perquè els Moros i Cristians no sols són una expressió lúdica sinó que són la màxima manifestació de la cultura i la tradició de la nostra població”. Al mateix temps, va afegir que “ara cal pensar en la salut dels nostres veïns i no és moment per a desfilades, capitanies i actes festius”. “Les mesures de seguretat els fan impossible”, va resoldre.

La primera edil va subratllar que “si bé és cert que del 9 al 13 de maig els nostres carrers no s'ompliran d'alegria i de l'impressionant colorit dels Moros i Cristians, cada veí de Biar en el seu cor i a la seua casa celebrarà estos festejos en honor a la Mare de Déu de Gràcia”.

Els Moros i Cristians de Biar rememoren les lluites entre almohades i les tropes del Rei Jaume I el Conqueridor en 1245, que amb la conquesta de Biar per a la Corona d'Aragó, va marcar l'antiga frontera entre el Regne de Castella i el d'Aragó. Les festes dedicades a la Mare de Déu de Gràcia són centenàries i només es té constància que se suspengueren coincidint amb els anys de la Guerra Civil.

L'article té 18 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).