• Inici
  • Societat
  • Comunicat de l'Ajuntament: Biar ajorna els Moros i Cristians pel coronavirus

Comunicat de l'Ajuntament: Biar ajorna els Moros i Cristians pel coronavirus

| Ajuntament de Biar | Societat
Comunicat de l'Ajuntament: Biar ajorna els Moros i Cristians pel coronavirus

L'alcaldessa, Magdalena Martínez, afirma que la decisió es pren per responsabilitat.

Els dies grans de Biar es retarden fins que les condicions sanitàries siguen les adequades.

NP. 26/3/2020. L'Ajuntament de Biar s'ha vist obligat a ajornar les festes de Moros i Cristians, que se celebren cada any del 9 al 13 de maig. Encara que queda encara mes i mig per al seu inici, l'equip de govern ha decidit retardar les celebracions en honor a la Mare de Déu de Gràcia fins que les condicions sanitàries i de seguretat siguen les adequades. 

La decisió l'ha presa este matí l'alcaldessa, Magdalena Martínez, al costat del regidor de Festes, José Soler. Després de l'acord, en primer lloc han quidrat als presidents de les set comparses així com al de la Junta de la Verge per a comunicar-los esta amarga i dura resolució. Tots ells han recolzat la mesura.

L'alcaldessa de Biar ha declarat que “esta ha sigut una decisió molt dura però responsable”. “La salut de les persones és el prioritari”, ha afirmat la primera autoritat. Els Moros i Cristians de Biar suposen la major concentració de veïns i en eixes dates, a la vila, acudeixen milers persones dels municipis pròxims. Per això, s'han postergat fins que les autoritats estatals desactiven les mesures de prevenció.

Encara no s'ha decidit quina data serà la més adequada perquè els Moros i Cristians tornen als carrers de Biar i dependrà de l'evolució de la malaltia que està provocant la situació d'excepcionalitat.
La mesura és insòlita igual que la situació en la qual es troba la població per l'estat d'alarma adoptat per a frenar el contagi del COVID19. Martínez ha subratllat que “és una decisió que mai m'haguera agradat prendre però la prevenció és el primer i la tornada a la normalitat serà lenta, per la qual cosa hem pensat que les festes han de celebrar-se amb garanties i en tota la seua esplendor”.

El primer pas va ser ajornar la celebració del Dia de Sant Vicent, l'avantsala dels dies grans dedicats a la Mare de Déu de Gràcia i ara, li toca el torn als dies de festes. La decisió s'ha pres després de l'ampliació a quinze dies més de l'estat d'alarma per part del Govern de la Nació i del Congrés dels Diputats.

Els Moros i Cristians de Biar rememoren les lluites entre almohades i les tropes del Rei Jaume I el Conqueridor en 1245, que amb la conquesta de Biar per a la Corona d'Aragó, va marcar l'antiga frontera entre el Regne de Castella i el d'Aragó. Les festes dedicades a la Mare de Déu de Gràcia són centenàries i només es té constància que se suspengueren coincidint amb els anys de la Guerra Civil.

L'article té 56 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).