• Inici
  • Política
  • El ple de juliol aprova que l'arxiu històric porte el nom de Cristóbal Payà i el museu de Miguel Maestre

El ple de juliol aprova que l'arxiu històric porte el nom de Cristóbal Payà i el museu de Miguel Maestre

| Eduard Garcia Molina | Política
El ple de juliol aprova que l'arxiu històric porte el nom de Cristóbal Payà i el museu de Miguel Maestre

Instantània de la sessió plenària recollida per les càmeres de Canal 3 TV | Font: Paco Rico Rico

El passat dijous 28 va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar corresponent al mes de juliol, on es va aprovar l'acta de la sessió plenària anterior per donar lloc als informes i decrets d'Alcaldia:

Informes i decrets d'alcaldia

Entre altres es va informar de la celebració de la festa dels Sants de la Pedra, també de les diferents festivitats d'agost i l'arribada de la Mahoma el dia 8 de setembre, com altres anys. També sobre la neteja i desbrossat d'algunes zones i parcel·les al poble -de titularitat municipal-, així mateix es va recordar la necessitat de neteja de bancals i parcel·les per les altes temperatures. Així mateix, Magdalena Martínez va comentar que el so de les campanes de la torre de l'església no se silenciarà, sinó que es baixarà el volum, intentant un punt intermig entre qui vol que no sonen i qui vol que continuen com fins ara. També es va informar de la programació cultural per l'estiu, amb el Festival folklòric per part del Grup de Cors i Danses, entre altres.

Pel que fa a turisme es va fer un balanç positiu de la celebració de la Fira d'Estiu, tot i que es va assenyalar que de cara a l'any que ve s'aniran millorant certs aspectes. S'ha actualitzat la web del polígon industrial també, on figuren les empreses que estan afincades allà, així mateix, es remodelarà la web de l'Ajuntament i el mes d'agost s'acabarà amb este procés.

Proposada aprovació sol·licitud de revisió de les tarifes del servei de subministrament d’aigua potable del municipi de Biar

Segons s'indica per part de la primera edil es rebutja la pretensió de l'empresa adjudicatària de pujar el preu de l'aigua, després de tindre el pertinent informe tècnic que afirma que no hi ha pèrdues econòmiques en l'activitat de l'empresa a Biar. El punt s'aprova per unanimitat dels tres grups.

Proposada aprovació adhesió al conveni marc signat entre la Generalitat Valenciana, mitjançant la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i l’Entitat Ecoembalajes España, S.L.

Es tracta de la renovació del contracte amb l'empresa de recollida de plàstic i cartró, un punt que també es va aprovar per unanimitat.

Proposta sobre l’ampliació del termini d’execució de l’obra d’adequació i ampliació del CEIP Mare de Déu de Gràcia – Pla Edificant

Es tracta de l'ampliació del contracte en sis mesos perquè com és sabut es farà càrrec de les obres una nova empresa, al renunciar l'anterior. El termini s'ampliarà al 30 de desembre per poder finalitzar les obres, un punt que es va aprovar per unanimitat dels tres grups representats en la Corporació municipal.

Proposta d'aprovació per a assignar el nom de “Cristóbal Payà Galvañ” a l’Arxiu Històric de Biar

El punt s'aprova per unanimitat com a reconeixement de les dècades de treball de Cristóbal Payà Galvañ, qui ens va deixar a finals de l'any passat i va dedicar més de mig segle a treballar l'Arxiu Històric de Biar. Es posarà una placa commemorativa i s'avisarà a la família quan s'haja de descobrir.

Proposta d'aprovació per a assignar el nom de “Miguel Maestre Castelló” al Museu Etnogràfic Històric de la Vila de Biar

Es busca també en esta proposta homenatjar la figura de Miguel Maestre Castelló, qui va començar a treballar en el Museu etnogràfic, a més a més Maestre com és sabut des de principis dels anys noranta és cronista oficial de la Vila de Biar. Així mateix es posarà una placa per reconéixer la seua labor. La proposta s'aprova per unanimitat també.

Proposta de Moció que presenta el Grup Municipal del Partit Popular per l’atenció mèdica en els SAMU

El portaveu del Grup Popular José Luís Valdés Pascual es refereix a la falta d'una persona a principis de mes en un trasllat en un SAMU que no comptava amb un metge, Valdés va aclarir que no necessàriament vol dir que faltara esta persona perquè no hi havia metge, però que entre un 30% i un 40% en eixes setmanes els SAMU estaven circulant sense un metge, posant-se el focus en este aspecte per la mort d'esta persona. És per això que se sol·licita per part del PP la millora de condicions laborals i contractació de metges per a este servei, incidint en esta necessitat al Consell.

La rèplica per part del Grup Socialista va vindre per la seua portaveu, Asun Gregori, qui va afirmar que les bosses de treball per a esta categoria professional estan esgotades i que qualsevol ambulància SAMU que no poguera tindre metge està en tot cas coordinada pel metge encarregat. Gregori va recriminar la gestió del Partit Popular al front de la Generalitat, fins al passat 2015, qui segon l'edil socialista va suposar un empitjorament de la Sanitat Pública.

Per la seua banda, Joan Lluís Escoda va assenyalar com a portaveu de Compromís que lamentava que el Partit Popular demanara ara la millora de la Sanitat Pública quan el PP havia fet "les retallades més grans en la Sanitat Pública" pel que fa a personal. Per la seua banda, ara hi ha falta de recursos per la mala gestió dels populars, segons Joan Lluís Escoda, recordant capítols com el copagament sanitari -pagar doblement els medicaments en les farmàcies-. Després d'un torn de rèplica entre els grups la moció va eixir avant gràcies als sis vots del Partit Popular, tot i que el Grup Socialista i el Grup de Compromís mostraren la seua oposició votant en contra.

Proposta de Moció de l’Ajuntament de Villena per a la millora de l’accés a l'estació de l’AVE

Per la seua banda, José Luís Valdés afirma que s'alegren pel compromís del president de la Generalitat, Ximo Puig, de realitzar un accés des de l'autovia a l'estació de l'AVE de Villena, ja que l'accés a l'estació ferroviària té grans dificultats pel tipus de via en què es troba. Per la seua banda, Asun Gregori va demanar que s'incloguera la Diputació d'Alacant com a administració a la qual demandar la millora de l'accés a l'estació, ja que els camins pels quals s'accedeix a l'estació de l'AVE depenen de l'administració provincial. Per la seua part, Joan Lluís Escoda va comentar que es volia votar un fet que ja s'havia dit per part de la Generalitat que es buscarà solució en 2023. Tot i això el punt s'aprova per unanimitat.

Precs i preguntes de juny

Grup Socialista

Per la seua banda Roberto Díez, com a regidor de Turisme entona el "mea culpa" a la proposta de l'edil socialista Asun Gregori sobre la necessitat de posar una carpa informativa en la Fira d'Estiu, Díez afirma que de cara a properes edicions es tindrà en compte i es proposarà. Pel que fa a l'estat dels contenidors que es troben plens en alguns punts del poble, Ana Campos comenta que s'ha parlat amb l'empresa concessionària per a que no continue passant. També sobre la línia de bus Biar-Villena que algun dijous no ha passat i les persones usuàries s'han quedat sense poder baixar a Villena, Amparo Albero comenta que no es van poder posar en contacte amb l'empresa per saber-ho. També sobre si es posaria algun punt violeta en la Fira d'estiu es va comentar per part d'Amparo Albero que des de Flama Violeta no es va col·laborar en la iniciativa. Així mateix sobre les activitats de la Seu Universitària de Biar Amparo Albero va comentar que després de reunir-se amb la vice-rectora de Cultura de la UA s'aclareix que s'han de pagar 20.000 € a l'any més 11.300 € del director de la UA a nivell local per continuar sent Seu Universitària, si bé és cert que al ser de les primeres seus Biar manté el títol però que a partir d'ara si s'ha de realitzar alguna activitat a través de la Seu Universitària s'ha de pagar a banda perquè no entra en el conveni actual. Sobre les bufes que presenta el sòl del pavelló esportiu es comenta que el tècnic d'esports no tenia consciència i que és un problema mínim, perquè són menudes, segons Ana Campos, regidora d'Esports.

Grup de Compromís

Sobre les actuacions acústiques de la Fira d'Estiu -o altres- al passeig del Plàtano, Roberto Díez va afirmar que no s'havia rebut per registre cap queixa sobre eixe tema.

Precs i preguntes de juliol

Grup Socialista

En primer lloc l'edil Asun Greogori, com a portaveu del Grup va demanar que es tornen a realitzar les activitats al carrer Sant Cristòfol en commemoració de la data del patró, el 10 de juliol, activitats que abans realitzava el veïnat. També sobre l'horari de 14 a 16 h. que està tancada la piscina municipal, així mateix que si l'Equip de Govern s'ha plantejat retardar el tancament de la piscina (28 d'agost), així com si s'han plantejat que en les activitats estiuenques hi haja algun punt violeta. També sobre la cartelleria del poliesportiu, en els vestuaris, s'ha utilitzat el castellà i l'anglés, però no el valencià, i sense deixar les instal·lacions esportives, l'edil socialista va preguntar per l'estat dels armaris dels vestuaris de dones, i alguns detalls en la piscina i altres zones.

Grup de Compromís

Joan Lluís Escoda, com a portaveu del Grup de Compromís va preguntar sobre quina era la solució tècnica per a que les campanes sonen menys, sobre l'escala de la piscina municipal va preguntar si seria per a persones amb mobilitat reduïda. Sobre els punts violeta, Escoda va comentar que les associacions el poden muntar però cal un o una professional que ha d'atendre les necessitats psicològiques d'una dona que haja pogut ser assetjada o agredida de qualsevol forma, Escoda va reclamar l'ajuda de Creu Roja, amb qui es té conveni. Compromís, d'altra banda, també va sol·licitar un horari ininterromput en la piscina. D'altra banda, Joan Lluís Escoda es va sumar a la convocatòria convocada per la FVMP per l'aniversari de l'assassinat de l'edil Miguel Ángel Blanco, tot preguntat per quina raó no s'havia realitzat per altres motius, com ara el dia contra la LGTBIfòbia o altres, que també convoca la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP).

L'article té 238 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).