PP i Compromís aproven el Pressupost Municipal per a 2022 en l'últim plenari de l'any

| Eduard Garcia Molina | Política
PP i Compromís aproven el Pressupost Municipal per a 2022 en l'últim plenari de l'any

El passat dimecres 22 va tindre lloc la sessió ordinària del plenari de l'Ajuntament de Biar corresponent al mes de desembre, entre altres es va aprovar l'acta de la sessió plenària anterior per donar lloc als informes i decrets d'Alcaldia:

Informes i decrets d'alcaldia

Entre altres es va informar sobre l'inici del treball de les persones que ja han començat a treballar gràcies als programes de la Generalitat Valenciana en matèria laboral. També de les activitats dirigides als xiquets i xiquetes per les festes de Nadal i Reis, també sobre l'inici de l'escola de formació feminista de Flama Violeta impartit per Laura Marco. També sobre els treballs de les brigades forestals en la neteja en l'extraradi, així com en les millores d'alguns camins que estan arreglant-se i s'asfaltaran, es mantindrà la via del tren Xitxarra com a via verda. També es va informar de la necessitat de buscar un arquitecte per tal de revisar les viviendes de més de 50 anys, propietaris que estan rebent una carta per a passar la ITE -Inspecció Tècnica d'Edificis-, tot i que hi ha subvencions per part de Conselleria, qui remet les cartes, per a pagar els serveis de l'arquitecte que ha de fer l'informe i revisió.

Aprovació del Pressupost Municipal per a 2022

S'informa per part del regidor d'Hisenda, José Luís Valdés, que el Pressupost per a l'any que ve ja supera els quatre milions d'euros, concretament 4.123.000 €, un increment de prop del 6% quant al de 2021. Segons Valdés no vol dir que s'incrementen els impostos ni s'ha incrementat cap ordenança fiscal pel que fa als tipus impositius, segons l'edil la part municipal de l'IBI i altres no s'ha augmentat. La pujada la va atribuir a les transferències que es faran per part de les administracions provincial, autonòmica i estatal, gràcies a la progressiva recuperació econòmica de la nova crisi generada per la Covid 19, ja que les administracions tenen la possibilitat de recaudar més contribucions.

Pel que fa a les despeses de personal, Valdés va afirmar que són poc més d'1.800.000 €, pressupostat amb un lloc més d'agent de Policia Local. Segons l'edil tot i estar sota la llei d'estabilitat pressupostària, popularment coneguda com "Llei Montoro", si es constata la necessitat d'eixa inversió per part de l'administració sí que es permetria a l'administració local fer la inversió. Pel que fa a béns corrents i serveis, és a dir, manteniment dels edificis municipals i instal·lacions, així com subministres i regidories, serien 1.779.849 €, mantenint totes les partides llevat d'alguna que s'ha augmentat o s'ha donat de baixa, perquè ja no s'utilitza, com ara la compra de paper, gràcies a la progressiva digitalització. Altres 275.000 € són per als diferents consorcis subscrits per l'Ajuntament (Bombers, Serveis Socials, Mancomunitats, residus...). D'altra banda la quantitat de 20.000 € es proposa que puguen proposar les associacions on volen que s'invertisquen en propostes i millores per al poble. També es destinaran 65.000 € a la millora de la xarxa d'aigua potable en la carretera entre Biar i Banyeres de Mariola, tot i que també al carrer Carrils se'n practicaran d'obres entre Ajuntament i Diputació. Valdés va deixar la possibilitat oberta a usar els diners del romanent de tresoreria o fer reconeixements de crèdit per a futures inversions al poble, entre altres.

Rèplica des de la bancada socialista 

Per part d'Asun Gregori, en veu del Grup Municipal Socialista, va lamentar que el PP sols tenia tres inversions previstes per al 2022, mostrant la seua sorpresa per la compra de la nau de l'antiga Jesmar, al carrer General Azcárraga, i es va preguntar per què no s'havia dotat cap inversió per realitzar les obres pertinents, més quan en un acte públic s'havia afirmat que en esta zona s'edificaria un auditori per al poble, tot i que les regidores socialistes formen part de la Corporació Municipal però no estan informades. Així mateix es va sorprendre Gregori perquè no hi ha cap partida per al futur Centre de Dia a Biar, com també que vaja a llogar-se un local per a un Centre Juvenil a Biar, encara que s'hagen comprat les naus de l'antiga munyequeria. Gregori va replicar que l'Equip de Govern "no arrisca i així el seu Grup no sap què va a fer-se", Gregori també va criticar la falta de mecanismes de participació per a les associacions locals, entre altres qüestions.

Vot de Compromís condicionat a la bona voluntat

Per la seua part, Joan Lluís Escoda va lamentar que al Pressupost no estaven les línies d'actuació de l'Equip de Govern, i segons Escoda si hi ha un compromís ferm davant del poble per portar avant alguns dels suggeriments de Compromís el seu vot seria favorable, "estem per a sumar tots i totes" segons l'edil valencianista. Escoda va reclamar un parc per als animals domèstics, el disseny d'un pla de peatonalització del centre històric, també sobre un pla per a la gestió de residus -servei porta a porta de recollida de brossa-, un pla de futur per a la indústria biaruda amb la facilitació del sòl industrial, entre altres. També es va proposar la millora en la il·luminació dels passos de vianants, condicionant el seu vot favorable, reivindicant també un Centre Juvenil per a Biar.

Rèplica per part de l'alcaldessa

La primera edil va replicar que en cap acte públic s'havia dit des de l'Ajuntament que anara a fer-se un auditori, mentre que a la proposta de Compromís sobre peatonalització del casc històric va afirmar que s'estava estudiant per part dels tècnics, així com sobre la proposta de crear un parc per als animals va comentar que sí que estava projectat. Sobre la gestió de residus Martínez va afirmar que Biar està dins del Consorci CREA i que s'ha apostat per la recollida de la brossa orgànica i la separació i que caldrà una campanya per a recollir separadament tot i que Biar és el municipi del consorci que més recicla. Sobre la possibilitat d'una pla per a la indústria es va defensar per part de la primera edil que s'està consultant amb advocats la possibilitat d'ampliar el polígon industrial, "Biar és indústria, turisme i servicis, però la indústria és molt important" segons Martínez. Sobre la il·luminació dels passos de vianants l'alcaldessa va comentar que havia estat en converses amb el conseller d'infraestructures, el socialista Arcadi España, en la seua visita a Biar en la inauguració de la rotonda de l'avinguda d'Alacant. Sobre la possibilitat de llogar un local per a un Centre Juvenil Martínez va assegurar que es preferia tindre més cautela per veure com funcionava.

Finalment els Pressupostos s'aprovaren després d'un nou torn de rèplica amb els cinc vots a favor del Grup Popular -cal tindre en compte que l'edil Roberto Díez no va assistir al plenari per malaltia-, i dos del Grup de Compromís, un total de set vots a favor, mentre que les tres edils socialistes votaren en contra.

Precs i preguntes de novembre

PSPV-PSOE

Entre altres es va preguntar per quina raó es deixaren d'escoltar les campanes del campanar de la parròquia Ntra. Senyora de l'Assumpció una sèrie de dies a Biar, i segons l'alcaldessa es va deixar d'escoltar per la nit perquè es va mecanitzar el rellotge de les campanes, al ser estiu es van apagar per la nit, mentre que altres persones es queixaren perquè no tocaven, i es va deixar en un toc a la nit en lloc de dos, finalment una auditoria decidirà si el so és massa fort. També sobre per què s'estan contractant dues empreses de fontaneria de fora de Biar, concretament de Villena, segons José Luís Valdés es continua per un treballador d'una empresa que pertanyia a una altra del que el seu cap s'havia jubilat, que era de Biar. Sobre els embossos de cotxes al casc històric es mirarà de canviar la senyalització, sobre l'accés a l'Ajuntament per la rampa Martínez indica que tots els matins la porta està oberta per no dificultar el seu accés. Pel que fa a la gestió del Centre de Dia una vegada dins de la Mancomunitat de Serveis Socials que marca Conselleria, segons l'alcaldessa Biar funcionarà per separat enguany, i el Centre de Dia es farà a Biar, com es va acordar als terrenys de la zona de l'edifici del Convent, segons Martínez no tindria sentit anar a un municipi més menut, més quan el Centre de Salut també està a Biar i és el municipi més gran de la Mancomunitat de Serveis Socials, mentre que Salines tindrà el Centre de Dia a Saix -per proximitat geogràfica-. Sobre algunes millores necessàries per al Poliesportiu Municipal segons Ana Campos es va comentar que porten molt de temps i que s'estan arreglant poc a poc.

Compromís

Sobre la il·luminació nadalenca en alguns carrers del centre històric Martínez va comentar que s'havia optat pels carrers comercials i pels carrers que passava la cavalcada. D'altra banda algunes de les preguntes d'Escoda s'havien respost ja que també les havia preguntat el Grup Socialista o se li havia donat resposta o s'havien parlat amb l'edil, com ara els tema de les campanes que han deixat de sonar alguns dies a la nit. Sobre la programació nadalenca l'edil de Compromís va preguntar sobre activitats com ara l'aguinaldo, la volteta de la reina, la cavalcada... i va preguntar per què no es farien eixes activitats, al que l'alcaldessa va respondre que es farà el que es puga d'acord a la situació sanitària, entre altres qüestions.

L'article té 294 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).