Magdalena Martínez: "Si l'oposició no és més crítica és perquè realment el que estem fent està dins de les seues perspectives i és el que el poble necessita"

El passat mes de juny es va complir l'equador de la legislatura, els dos primers anys amb la tornada a l'alcaldia per al Partit Popular des de les eleccions de maig de 2019. Ens acostem a les valoracions de les formacions polítiques començant per la primera edil Magdalena Martínez, qui respon a les preguntes de Biar Digital així com a les dels seus lectors i lectores.

NOTA: Esta entrevista es va gravar el passat DIMARTS, 29 de JUNY.

EnVídeo

 

 

Punxa ací si prefereixes veure l'entrevista en vídeo

Com es valoren estos dos primers anys de legislatura municipal per part de l'Equip de Govern?

Estos dos primers anys han sigut un poc rars, en el sentit que vam començar amb moltes ganes, en juny del 2019, els primers sis mesos van ser un poc frenètics perquè hi havien subvencions que calia executar perquè estàvem a punt de perdre-les, contractacions que havien caducat i calia tornar-les a fer i eren contractes importants dins de l'Ajuntament. Els sis primers mesos entre posar-te al dia i traure estes subvencions van ser un poc frenètics, fins i tot ens va donar temps a aprovar els pressupostos per al 2020. Per tant teníem la faena un poc feta per a començar a treballar amb les nostres expectatives, i va vindre la pandèmia que ens va trencar tot, vam haver d'adaptar-nos a la situació que encara estem vivint, perquè açò no s'ha acabat, continuem patint-la, per supost estem millor que l'any passat, hi ha molta població vacunada, encara que cal anar amb molt de compte i anem poc a poc.

Al final la situació, les expectatives i les previsions que teníem les hem hagut d'adaptar a la situació, que és la que mana, i moltes coses no s'han pogut fer. Enguany la situació pareix que va millor, anirem poquet a poquet fent. Dins d'estos dos anys, tot i la situació s'han fet moltes coses, i esperem que els dos anys que ens queden puguen ser "normals", entre cometes i puguem reprendre la vida normal i les perspectives que teníem des del principi, encara que torne a repetir, no s'ha acabat la pandèmia i hem d'adaptar-nos.

Es fa un programa polític per a quatre anys i s'aproven anualment uns pressupostos, però com ha pogut dificultar esta pandèmia tota la faena que es puga anar desenvolupant?

Ha trastocat la vida de tots, no només de l'Ajuntament, la vida personal i la vida de les persones de Biar, és a dir, la vida econòmica, el treball de tots, ha afectat a empreses, indústries, comerços, famílies... i a l'Ajuntament, per supost. Del que teníem previst hem hagut de canviar, no s'han pogut fer moltíssimes coses, sobretot en estiu, que és quan hi ha més actes, l'any passat no es va poder fer res, perquè les decisions que vam pilllar és que quan menys gent es menejara i s'aglutinara, millor.

Enguany sí que ja la situació és diferent, al hi haver moltes persones vacunades, per exemple este estiu començarem a fer actes, sobretot culturals. Amb molta precaució, torne a dir, perquè la situació no s'ha acabat i estem veient en les notícies que hi ha molts contagis, sobretot de gent jove, i a Biar també. No som una excepció, per tant hem de vore el que ens marca Sanitat, sobretot, i vore quina és la situació. A tot el món ens ha afectat i a l'Ajuntament per supost, torne a repetir, sí que s'han fet coses, s'han fet obres, s'ha tornat a adaptar el dia a dia de l'Ajuntament. És complicat però és la situació que tenim i que hem de viure, esperem que enguany siga l'any del final, entre cometes, i l'any que ve puguem reprendre la vida, si no normal, quasi normal.

Per acabar este primer bloc de preguntes, ens agradaria saber si tornaràs a encapçalar la llista del PP a l'Ajuntament o encara no s'ha parlat?

No hem parlat, estem a meitat de legislatura i queda molt, i tant des del partit com jo personalment estem implicats en la situació del dia a dia d'ara, esta pandèmia el que ens ha portat és a viure al dia, la previsió de futur crec que no existeix, ni a nivell polític, ni personal de cada ciutadà, cal viure al dia, vore com hem de comportar-nos, perquè la previsió que pugues tindre per a tres dies es trenca en una situació de pandèmia, per tant, anem funcionant, anem poc a poc i quan quede poc per a eleccions vore'm a vore la decisió que pillem.

Ja s'anunciarà en el seu moment...

Exacte.

Passem ara a un bloc de preguntes concretes per a l'alcaldia. Es té alguna informació sobre les plantes fotovoltaiques que es volen instal·lar a Biar? Tant la que estaria a prop del terme de Banyeres com la que es vol fer a les immediacions de la carretera que baixa al Camp de Mirra, a l'alçada del Pontarró.

La primera instal·lació fins ara no havien començat perquè ha hagut un canvi normatiu durant estos anys i han hagut d'adaptar el projecte i les autoritzacions, etc... fa uns mesos sí que van començar les medicions i faltava arreglar una documentació, per tant ja no tardarà en començar. L'altra planta cal dir que des de que el govern valencià està fomentant este tipus de plantes, sí que hem tingut propostes, però això no depén de l'Ajuntament, depén del govern valencià, les autoritzacions no passen per l'Ajuntament, van directament a Conselleria. A nosaltres ens demanen moltíssimes certificacions, però al final poden ser que sí o que no, sí que hi ha coneixement d'algunes plantes però continuen en tramitació de la Conselleria, per tant no sabem res de que estiga finalitzat. Les empreses sí que es posen en contacte amb nosaltres, ens diuen què van a presentar la documentació, però l'última paraula sempre la té la Generalitat, per tant des que està este canvi... hi ha moltíssimes presentades, no només a Biar, sinó a molts llocs, està hi havent un col·lapse, però de moment pensem que és bo, les energies renovables hui en dia són favorables i la línia des d'Europa, i des de la Generalitat o el govern nacional és anar implantant fotovoltaiques, però clar, els municipis ens veiem faltos de poder controlar o no perquè és una cosa totalment novedosa i els plans d'ordenació no recollixen res, per tant a partir del decret depén de la Generalitat, que són els que han de donar totes les autoritzacions: des de les d'indústria fins a les medioambientals o de la Conselleria d'Agricultura i estem en eixe procés. De moment diguem que estem esperant a vore què passa.

En eixe cas l'Ajuntament sí que seria favorable a este tipus d'instal·lacions sempre i quan siguen respectuoses amb el medi ambient...

Exactament, estem per la labor, fa deu anys ja vam dir que sí, però per supost respectant el paisatge, que per això estan les declaracions d'impacte ambiental i per supost, tenint present que Biar es mantinga dins de la normalitat.

Com sabem han passat dos anys sense festes, com has comentat poc a poc va recuperant-se la normalitat pel que fa als actes públics. A Beneixama per Sant Joan es va fer una gal·la, de cara a novembre pel Mig Any està previst fer algun tipus d'acte?

De moment no s'ha parlat res, perquè les circumstàncies de la pandèmia és el que ens marca, la situació sanitària. Ara el que més prop tenim és Sant Cristòfol, el patró, i al final anem a seguir un poc la línia de l'any passat, amb el qual de moment anem amb molta precaució i no sabem. El Mig Any fester, si la situació millora, ja tenim la població pràcticament vacunada, podem fer alguna cosa. Però fins que no estiguem més prop no anem a prendre cap decisió, fins ara la decisió sempre l'ha pres les comparses, la Junta de la Mare de Déu i l'Ajuntament. Esperem que allà a setembre quan haja passat l'estiu, o en octubre ens reunirem i veurem la situació quina és, perquè també canviem de temporada i comencem en la tardor, en esta enfermetat quan més fred fa és quan torna a fer-se més virulenta, fins que no vegem... anem al dia, ara és viure el dia a dia i vore les previsions que tenim però a molt curt termini.

Al fil dels efectes de la pandèmia, quin penses que ha sigut el paper de les institucions que estan per damunt de la demarcació local: provincial, autonòmica o a nivell d'Espanya. Penses que l'Ajuntament de Biar ha estat a l'altura dins de les circumstàncies?

L'Ajuntament de Biar ha estat dins del seu paper, no hem tingut competències, a més ho he dit varies voltes, no només jo, en general els ajuntaments, i és que l'administració local ens hem sentit moltes voltes soles, perquè en situació de pandèmia, quan pitjor estàvem, no sabíem quina decisió pillar, ningú no ens deia què hi havia que fer, si havíem de tancar parcs o poliesportius, o col·legis. La situació era la que era i ens hem sentit un poc abandonats, des de dalt no ens donaven cap instrucció, i bonament els ajuntaments, l'administració local, hem fet el que han cregut més convenient per al seu municipi.

La decisió ha de pillar-se des de dalt, en este cas estàvem parlant d'una pandèmia a nivell nacional, és complicat, entenc que no estem preparats, ni des del govern nacional, ni l'autonòmic, ni el local. Però ens ha faltat un poc de suport per part de l'administració autonòmica, que al final era la que coordinava a les de baix. Sí que entenem que açò hauria de ser més àgil moltes voltes, és el que ens ha tocat viure, i els municipis al cap i a la fi, som els que estem al costat del ciutadà, com dic hem hagut de prendre decisions que no ens han agradat gens, que no han tingut molt bona acceptació en algunes ocasions, però és la situació que estem patint i que no tenim més.

PREGUNTES DELS LECTORS I LECTORES

Passem ara a les preguntes dels nostres lectors i lectores, en primer lloc textualment ens pregunta un lector "com es governa sense oposició?". La pregunta seria com valores el paper de l'oposició?

No és que governem sense oposició, l'oposició està ahí i fa el seu paper. Si a la millor no fa més o és més crítica, és perquè realment el que estem fent està dins de les seues perspectives i és el que el poble necessita. Jo sempre dic que l'oposició està per a criticar a l'Equip de Govern, però nosaltres el que hem estat fent i en els plens està vist que hem fet coses coherents i que necessita el poble. Mesures per exemple des de baixar impostos, bonificacions d'IAE, d'ICIO, d'IBI... coses que al final han beneficiat al ciutadà.

Hem ajudat també a les persones que l'any passat havien estat tancades i que no havien treballat, a hosteleria, a comerços, a autònoms... i en eixe línia hem treballat. Si no hi ha una oposició crítica i l'oposició ho recolza, és perquè el treball que s'ha fet des de l'Equip de Govern és en benefici del poble i han considerat que era el correcte que s'havia de fer, no és que no hi haja, perquè sí que hi ha oposició, i se'ns recorda en els plens a l'hora de preguntes o d'iniciatives de fer açò o allò. L'oposició sempre existeix d'una manera o d'altra.

Esta persona ha volgut exagerar-ho per a fer notar el seu descontent, segurament, amb el paper de l'oposició...

Ja [riu], però això ja és dins de cada u, per això dic que si l'oposició no és molt crítica, torne a repetir, en una situació molt complicada, les mesures que estan pillant són les que podem fer, i es fa per bé del ciutadà, si l'oposició ho recolza penses que en estos moments és el que hem de fer.

Per què l'Ajuntament de Biar no s'ha adherit al Pla Convivint (2021-2025) de la Generalitat Valenciana?

Encara no ens hem adherit per varies qüestions, una de les coses que últimament s'ha fet. Primera perquè se'ns està demanat que es faça un Centre de Dia i ja hi ha un acord del plenari de la legislatura passada dient que en el moment que el col·legi infantil desaparega del Convent, eixe lloc es destinaria a un Centre de Dia, Residència, o el que bonament faça falta, no ja per a Biar, sinó a nivell comarcal.

El col·legi he de dir que ja van a començar les obres, ja està adjudicat a l'empresa concessionària, per tant ja a partir d'este mes comencen les obres. Tant de bo duren el menys possible, a partir d'eixe moment tenim ja, d'un any o dos, pense, ja podrà utilitzar-se el lloc que queda al Convent per al que siga.

Per una altra part està remodelant-se la situació socio-sanitària de Serveis Socials per part de la Generalitat en la nostra Comunitat. El que passa que nosaltres, per part de la Conselleria o la Generalitat, hi ha un decret on es regulen tots els Serveis Socials, i hem de juntar-nos i fer una mancomunitat amb Beneixama, la Canyà, el Camp de Mirra i Salines, estem en eixe procés. Una volta que la Generalitat tinga clar les situacions i les subvencions que han de vindre a la Mancomunitat, este pla que s'ha presentat també va a dependre de la situació, hi ha uns condicionants que en el pla hui per hui no les recollim, però una volta que estiguem tots... a més l'any passat ja vam tindre reunions amb els directors generals on se'ns va explicar quina és la situació i com hem d'agrupar-nos i una volta tinguen la necessitat d'eixa mancomunitat de tots els pobles que la formem, ja ens marcarà si ens fa falta a tota la població un Centre de Dia, un Centre de majors... no es tracta que ho hagem deixat, perquè entenem que fa falta, però hem de tindre lloc, que hui per hui no en tenim, perquè en el Convent el col·legi d'infantil que hi ha no està lliure, i per supost tindre la situació "comarcal", d'eixa mancomunitat que hem d'unir-nos i estem en eixe procés d'integració, per tant no s'ha deixat, sabem que fa falta per a la població.

Ho vam nomenar la legislatura passada per la plataforma que hi havia, si seria un Centre de Majors, que podria ser una residència, o un Centre de Dia, segons les necessitats i estem en eixe procés, però que per supost no ho hem abandonat, torne a repetir, ja vam decidir entre tots que el millor lloc era en el Convent, perquè és un lloc cèntric per a totes les persones majors i no ho hem deixat, no hem demanat el pla perquè estem pendents de la situació sociosanitària o de Serveis Socials que tenim actualment.

Finalment ens pregunta un lector pels motius que la piscina municipal haja canviat a ser gestionada per una empresa privada?

La legislatura anterior que vam estar governant la gestió ja era privada, és a dir, la gestió és de l'Ajuntament però es contracta una empresa que al final és la que contracta el personal. Hem tornat a apostar per això perquè considerem que una empresa pot contractar més a personal que siga de Biar, pensem que les bosses de treball són obertes a tot el món i hi ha personal que són de tots llocs. A través d'una empresa és més fàcil contractar a gent del poble, que tinga les titulacions que requereixen, i si hi ha algun problema es pot substituir pel personal. La gestió ja la vam portar així i ens va paréixer correcta, per les circumstàncies, i hem représ esta situació, al cap i a la fi totes les persones que han entrat a treballar altra volta en la piscina, tant de socorristes, com de conserges, són tots de la nostra població, per tant pense que beneficia més el contractar privadament en esta situació que no recòrrer a una bossa de treball.

Gràcies i esperem haver respost a les preguntes com s'esperava per part de l'alcaldessa.

Gràcies a vosaltres i esperem a la pròxima entrevista.

(Aquesta entrevista que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).

Mitjà

Deixa un comentari

   yt    Instagram

Xarxes socials

BiarDigital Vos deixem la vinyeta-homenatge del mes passat. Recordeu que només amb el vostre exemplar de Biar Digital en paper… https://t.co/XlBx6U1zNP
17hreplyretweetfavorite
BiarDigital "Llegan las primeras figuras del pop nacional y Los Bravos saltan al extranjero con "Black is black". Los hombres m… https://t.co/fsskSR2MkZ
18hreplyretweetfavorite
BiarDigital 📌Per què apareix l'ex-alcalde Julio Sanjuán i què diu sobre la polèmica amb l'oficina de #Correus de #Biar? 👉🏻Nom… https://t.co/hCCft0uKAW
BiarDigital Vos deixem la vinyeta del mes de setembre, si voleu conéixer la d'este mes només la trobareu amb el vostre exemplar… https://t.co/Vt3DrC5Vw4

Enquesta

Sí, estic d'acord - 38%
No, preferiria que de nit no tocaren - 53.5%
Indiferent - 8.5%

Total votes: 129
The voting for this poll has ended on: Novembre 23, 2021
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com