"Diego Armando Maradona", per Vicent Galvany Merí

| Eduard Garcia Molina | Opinió
"Diego Armando Maradona", per Vicent Galvany Merí

El passat dia 25 de novembre va faltar als 60 anys Diego Armando Maradona, per a alguns el millor jugador de la història del futbol, encara que això sempre és relatiu, no es poden comparar èpoques diferents pels tipus dels materials dels balons, les condicions dels camps, la duresa de les defenses, la permissivitat dels col·legiats, la condició física dels jugadors i el desenvolupament de les estratègies del joc; però mes enllà d'aquest debat, Maradona ocupa un lloc entre els millors jugadors de la història. La seua història com futbolista està coronada per la seua etapa amb el Nàpols i, sobretot, per la consecució del Mundial de Mèxic amb l'Argentina; aquestes fites tenen un relat, podem dir, gairebé mitològic: el Nàpols de la dècada dels huitanta era un equip de segona fila en el Calcio molt allunyat dels grans equips italians com la Juventus, el Milà, Inter o Roma, fet que coincideix amb la línia que podem fer a Itàlia a l'altura de la ciutat de Roma, a partir de la qual al nord trobaríem les grans ciutats industrials amb una riquesa econòmica per damunt de la mitjana de la UE i per davall hi hauria un sud degradat amb una economia encara amb un pes significant del sector primari amb una diferència negativa en renda per càpita molt acusada. És en aquest context que les victòries del Nàpols de Maradona suposaven una mena de venjança simbòlica del sud pobre contra la riquesa del nord.

La història de la victòria de l'Argentina en la copa de món de Mèxic 86 es encara més sorprenent. Maradona era el líder indiscutible d'un equip que derrota en semifinals a Anglaterra amb dos gols icònics: el primer de "pillo" enganyant tothom al rematar amb la mà el baló; el segon és el GOL per antonomàsia; agafa el baló en el mig camp, regateja a mig equip contrari per marcar de manera subtil a mitja eixida del porter, i és el Gol per la seua tècnica, perquè era una semifinal de la Copa del Món i perquè el rival era Anglaterra, que era aleshores l'enemic polític dels argentins. El context en 1986 era que un pocs anys abans el Regne Unit havia derrotat a l'Argentina en la Guerra de les Malvines amb centenars de morts i que fou l'última malifeta de la dictadura de Videla (un de tants règims sorgits en la dècada dels 70 a Sud Amèrica i emparats pels EEUU) i que la Premier Margaret Tatcher va fer servir per justificar la seua agenda neoliberal. Maradona es converteix a l’Argentina en el Mite Nacional, més important que qualsevol altra personalitat pública.

Fins ací les llums del personatge, però Maradona també és sinònim d'addiccions, de flirteig amb la màfia, de maltractaments a les seus parelles, de fills no reconeguts, habitacions d'hotels destrossades, d’addiccions a la droga. Però, podem dissociar l'obra artística d’algú de les seues idees, de les seues accions? Tenim exemples d’escriptors, pintors, músics o gent del cinema que han recolzat idees feixistes, han col·laborat amb règims nazis, d’altres han resultat ser uns maltractadors sexuals, o racistes, o addictes a les drogues i a la beguda.

Sincerament, a mi em costa deslligar l'obra de la persona i, sobretot, en el cas concret de Maradona, tal vegada perquè la imatge que tinc al record del jugador siga ja en els seus últims moments amb sobrepès i mig coix del genoll en el Sevilla, juntament amb l'escàndol del dopatge del Mundial dels EEUU. A mi em pesa més el costat negatiu i per això, per a mi no ha mort cap mite ni cap referència social, només una cara coneguda i famosa. Això sí, com ens va ensenyar el cec Homer fa 3.000 anys en la seua Ilíada, els éssers humans necessitem mites amb qui emmirallar-nos, bé siga amb un Aquil·les o amb un Hèctor, encara que no siguen perfectes en la realitat.

(Aquesta opinió que llegiu es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en esta pàgina).

L'article té 6 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).