• Inici
  • Opinió
  • "El fracàs del model de les democràcies liberals", per Vicent Galvany Merí

"El fracàs del model de les democràcies liberals", per Vicent Galvany Merí

| Vicent Galvany Merí | Opinió
"El fracàs del model de les democràcies liberals", per Vicent Galvany Merí

L’actual epidèmia de Covid-19 és la situació més greu a la qual s’ha enfrontat el món occidental desde la fi de la Segona Guerra Mundial en l'any 1945, a un nivell estrictament sanitari hauríem de retornar a la mal anomenada Grip Espanyola del 1918 per poder trobar una situació similar. També és veritat que en cap moment de la història l’ésser humà ha contat amb tants avantatges sanitaris com són les vacunes o en Europa Occidental sobretot amb un Sistema Sanitari d’ àmbit universal i públic de qualitat. Tanmateix la presència de les noves tecnologies i la facilitat per trobar tot tipus d’informació en la xarxa d'Internet ha portat un augment de teories conspiranoies, de campanyes de desinformació i de remeis casolans que les autoritats sanitàries tenen que desmentir; i el més greu que alguns governants com el President Trump o la Presidenta de la Comunitat de Madrid Sra. Díaz Ayuso, són els primers que donen suport aquestes teories de la conspiració.

En primavera l’única solució que vam trobar en l’Estat Espanyol però també en altres països va ser el de confinament de la població durant setmanes, aquesta decisió ha provocat una gran crisi econòmica, que les autoritats ens van voler convèncer o nosaltres mateix ens vam voler convèncer que seria de curta duració i que en estiu podríem tornar a la normalitat; ara sabem que eixe raonament era una quimera, que l’enfermetat va per a llarg en el temps, que fins que la ciència no trobe i elabore unes vacunes efectives per al conjunt de la població no podrem tornar a la nostra realitat.

Aquesta epidèmia ha demostrat el fracàs d’un model individualista, d’un fals “liberalisme” d’un sistema econòmic que ha fet fallida per unes poques setmanes d’aturada, que les xarxes socials són un perill sinó hi posen límits i controls; que països com Xina o el Vietnam han controlat l’epidèmia amb mesures molt dràstiques de control poblacional, amb un sector públic potent molt allunyat del paradigma liberal sense restriccions que s’ha imposat en occident després de la caiguda del Mur de Berlín (1989). No sabem ni quan durarà l’epidèmia però una cosa sí sabem, el món posterior serà diferent i possiblement ens trobem al cap d’una era iniciada en 1945.

VICENT GALVANY MERÍ

L'article té 15 lectures

Biar Digital no subscriu necessàriament les opinions dels seus col·laboradors i col·laboradores.

Pots enviar els teus escrits juntament amb alguna fotografia a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).