[IES Digital] Vine i aprén amb la Rosca dels 4 Pobles!

| IES Digital | IES Digital
[IES Digital] Vine i aprén amb la Rosca dels 4 Pobles!

El projecte Som Quatre Pobles (S4P en la seua forma abreviada) de l'IES Biar es vertebra i articula mitjançant una solida sèrie de components i mecanismes. Per fer-nos una idea de la seua magnitud, durant el present curs integra 12 projectes interdisciplinaris, 6 nivells educatius, 10 coordinadors/es en equips de treball i 25 professors i professores implicats. Un d'aquesta dotzena és el que presentem i expliquem en aquest article: La Rosca dels 4 Pobles.

Per a la nostra unitat didàctica, s'ha pres com a punt de partida la implicació coordinada del departament de Geografia i Història, Religió i Tecnologia. Per altra banda, els cursos que l'han posada en funcionament han sigut els de 2n d'ESO i 1r de Batxillerat. L'objectiu fonamental del nostre projecte ha estat la posada en valor del patrimoni material i immaterial dels quatre pobles adscrit al centre. Per tal de poder assolir aquesta meta, s'ha fet ús de metodologies actives que impliquen aprenentatge motivacional i significatiu. Això es tradueix en una sèrie d'activitats i processos repartits entre departaments, grups i cursos en què el projecte ha nascut, desenvolupat i consolidat.

La primera part de la unitat ha estat conduïda pel departament de Geografia i Història. En aquesta, l'alumnat de 2n d'ESO havia d'elaborar i completar unes fitxes de recerca sobre patrimoni material i immaterial del municipi de residència, prenent com a base l'edat Mitjana i Moderna, ja que aquesta es correspon amb el temari del curs. No solament calia conéixer i descobrir aspectes sobre fortaleses, castells, ponts, festes i tradicions del passat i present de cada recurs, sinó que també calia aportar nova i particular informació a partir de l'entrevista oral i escrita a una persona pròxima a l'element d'estudi. Amb això, també s'ha pogut treballar la memòria històrica i fonamentar la transmissió de coneixement intergeneracional.

 055

Exemple d'un fragment de fitxa de recerca elaborat durant aquesta part

Pel que respecta a la continuació del projecte, la segona part d'aquesta unitat didàctica s'ha dut a terme pel departament de Religió. L'alumnat de 2n de l'ESO havia d'elaborar una bateria de preguntes i respostes que posteriorment utilitzarien per a l'elaboració de les targetes del joc de la Rosca Passaparaula. Per a la realització de preguntes i respostes, l'alumnat de 2n de l'ESO comptava amb les fitxes d'investigació sobre el patrimoni que havien desenvolupat a l'aula de Geografia i Història, a més d'una bona dosi d'enginy i, com no, també una miqueta d'humor. Les preguntes i respostes es van fer, primer, a manera d'esborrany en cartolines de colors, i després es van passar a ordinador per a tindre-les preparades per al posterior disseny de targetes a l'aula de tecnologia.

054

Exemple de fitxes amb preguntes i respostes

Finalment, l'últim tram de la unitat ha estat realitzat per alumnes de 1r de Batxillerat i gestionat pel departament de Tecnologia. L'alumnat de 2n ESO, partint de les preguntes realitzades en Religió, han elaborat targetes amb les preguntes i les respostes utilitzant el programa informàtic CANVA. Aquesta part s’ha fet de manera virtual degut al confinament.

Amb l'alumnat de 1r de Batxillerat matriculat en Tecnologia industrial I hem fet una rosca física. Les fases per arribar al producte final han sigut: 

  1. Disseny i construcció del tauler.
  2. Disseny i impressió de l’adhesiu central.
  3. Disseny i impressió de lletres amb impressora 3D.
  4. Muntatge i programació del circuit electrònic amb ARDUINO.

051

Alumnes de 1r de Batxillerat realitzant el muntatge de la rosca física

Part del resultat final es pot apreciar en les fotografies, però cal ser conscients que això solament és una xicoteta part del trajecte real, com la punta de l'iceberg que ens deixa per al record i l'aprenentatge multitud de reunions entre membres de diferents departaments, sessions de formació i creació per i de l'alumnat, reptes i un mur sortejat en forma de pandèmia, etc. Però, a banda de tot l'expressat, La Rosca dels 4 Pobles ens ha permés creure, amb major intensitat si cap, en la força i utilitat que tenen els projectes multidisciplinars, en els beneficis que aporten al nostre alumnat i en la llum que projecta a nous paradigmes educatius i socials. Per tot això cridem, ben alt, llarga vida a S4P!

Josep Martinez, professor de Geografia i Història.

Justa Cortés, professora de Religió.

Cristina Aliaga, professora de Tecnologia.

L'article té 51 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).