• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Lucía Rodríguez: "El recolzament de la família és el més important que pots tindre en la pràctica d'un esport"

Lucía Rodríguez: "El recolzament de la família és el més important que pots tindre en la pràctica d'un esport"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Lucía Rodríguez: "El recolzament de la família és el més important que pots tindre en la pràctica d'un esport"

En esta primera entrevista de l'any ens acostem novament al món de l'esport a través del nostre espai "Fent poble", amb la jove patinadora biaruda Lucía Rodríguez Martínez (2010), qui va competir els passats 4, 5 i 6 de Novembre a Paredes (Portugal) en el Campionat d'Europa, on va quedar quarta. No són els únics èxits de la jove patinadora del Club de Patinatge 'Vila de Biar', ja que la seua participació en el campionat continental va ser gràcies a la seua plata en el Campionat d'Espanya, en la modalitat "Sols dansa", mentre que a nivell autonòmic havia sigut la campiona en categoria aleví.

 

Què és per a tu el patinatge?

És una forma de vida, des de xicoteta ja creixes en un esport i puc dir que ja forma part de tu per a sempre.

Hi ha molts esports, per què el patinatge i no cap altre?

Des de xicoteta sempre he vist a la meua germana patinar [Andrea Rodríguez Martínez] i sempre m'han donat ganes de provar-ho.

001

També haurà intentat que tingues eixa afició, o no et deia res?

Recorde que la meua germana Andrea es va interessar per una jornada de portes obertes sobre patinatge que van fer al CEIP Mare de Déu de Gràcia de Biar, es va fer allí perquè la pista de patinatge del poliesportiu encara no s'havia fet. La meua germana va provar i li va agradar, jo encara era molt menuda.

Era patinatge sobre rodes...

Sí.

Es pot dir que tenies enveja sana de la teua germana, i en veure-la a ella volies fer el mateix, no?

Sí, a més hi havia moltes xiquetes practicant-lo i a mi m'atraia fer el mateix.

A quina edat vas començar a patinar?

No em deixaren apuntar-me abans dels tres anys, però m'encantava pujar al col·legi amb ma mare, i encara que no em deixaven patinar m'agradava estar allà i practicar amb els patins que s'utilitzen per començar, que fiques la sabata directament. Quan vaig tindre tres anys em van deixar apuntar-me.

Sols tres anys! I has de dedicar molt de temps als entrenaments?

Sí, en realitat tot el temps que estem entrenant no estem patinant, la meitat de la classe patinem, un quart fem una preparació física i l'altre quart estem fent estiraments. En realitat per a patinar bé no és necessari practicar molt, influeix més la mentalització que tu tingues.

Qui no estem molt posats en este esport pensem que esteu tot el temps patinant, i no és així...

No.

Per què penses que els xics no s'animen massa amb la pràctica del patinatge?

En realitat no ho sé, pense que ara no passa tant, perquè abans deien que era "un esport de xiques", però no és així, perquè en realitat els xics són més bons que les xiques patinant, tenen més capacitat de saltar i més fluïdesa. Ara per ara sí que s'apunten prous xiquets, i són prous bons. En el Club no [Vila de Biar], però de moment ja s'han incorporat dos xiquets de quatre anys.

Entreneu dos o tres dies a la setmana?

Són tots els dies de la setmana, llevat de dissabte i diumenge que habitualment tenim, o bé cursos o competicions, i el que no en tenim toca descansar.

Lucía 2

Lucía competint al Campionat d'Europa

Com ho portes? Perquè també has de dedicar temps a estudiar, a estar amb les amigues i amics, entrenar...

Els estudis no influeixen a l'hora d'estar practicant un esport, perquè per exemple moltes de les que participen en les territorials de patinatge tenen l'excel·lència acadèmica. Perquè quan tens més temps d'anar pel poble [més temps lliure] et dona més perea estudiar. En canvi quan estàs ocupada en alguna cosa, quan arribes a casa t'organitzes millor. I tenim en compte que si traus mala nota el pare i la mare van a borrar-te del patinatge [riu].

Diguem que teniu un incentiu. Per tant podem dir que traus bones notes.

Sí.

Penses que l'esport del patinatge queda un poc invisibilitzat, tot i tindre competidores i competidors amb molt de talent, per altres com ara el futbol?

Ara s'ha instal·lat un sistema que és com el de patinatge sobre gel, sols canvia que un és en gel i l'altre en quatre rodes per tal d'aconseguir que es visualitze més, aconseguir que es faça esport olímpic. Per exemple este any han hi hagut quatre campions del món i tres subcampions del món que són d'Espanya i no s'ha tret res en la tele, de fet enguany Espanya està entre els punters d'Europa, este any ha anat molt bé.

Competeixes a nivell provincial, autonòmic, estatal... com funcionen estos campionats?

En cada comunitat es fa diferent, en la Comunitat Valenciana primer es fa un preautonòmic on competeixen totes les que vulguen, i es classifiquen la meitat més o menys, després en la fase autonòmica les tres primeres es classifiquen per anar al Campionat d'Espanya. Després les primeres ja van a l'Europeu. En categories de majors de 17 o 18 anys, la primera o les dos primeres ja van al Campionat del Món.

Quan tingues l'edat segur que et veiem a tu també. Perteneixes al Club de Patinatge 'Vila de Biar', el nostre municipi no es pot comparar a les grans ciutats, penses que el fet de ser d'un poble menut puga influir en la teua projecció?

Crec que és millor pertànyer a un club xicotet d'un poble menut, perquè totes ens coneixem, anem al mateix cole. En un club d'una ciutat no tenen tanta relació, crec que és millor estar en un poble.

També teniu les instal·lacions necessàries per a entrenar, no?

Sí, tenim un pista que és prou bona perquè no és ni xicoteta ni gran, però ens agradaria que féren un pavelló per a poder competir.

El fet de poder organitzar campionats queda condicionat a tindre un pavelló, no?

Sí.

Bé, ací queda la demanda. Entenem que el paper de la teua família serà molt important a l'hora que pugues competir.

Sí, perquè és un poble, però si fora una ciutat hauríem de recòrrer al cotxe, sí o sí. Ens podríem baixar amb patinet però per a baixar al poliesportiu i estar cansada una vegada que arribes...

Prefereixes en cotxe en eixe cas, no? Perquè patinant...

Sí [riu]. És prou important, pense que la família és el més important que pots tindre en la pràctica d'un esport, que et recolzen.

Lucía 1

Lucía durant el Campionat d'Europa

I el fet d'estar la teua germana al teu costat o fer un poc d'entrenadora...

Això també, però hi ha moments que al final cansa, perquè tindre una germana major és prou difícil que estiga entrenant amb tu, té la seua part bona i la seua part roí [riu].

I el paper de les Náyada i Bárbara com a les teues entrenadores?

És molt important, elles en realitat no ho fan per diners, ho fan per gust, ho fan perquè els agrada el patinatge. Elles en la seua època també van ser competidores, ens tracten com si fórem les seues filles.

Les coses que es fan per gust solen eixir bé.

De fet elles no només tenen eixe treball, elles van molt ocupades, han de seleccionar la música que utilitzem per exemple, tenen un altre treball a banda d'eixe, Bárbara és metra d'educació física en un col·legi i Náyade treballa en una oficina.

El tema de la música en la posada en escena també és important per a competir o entrenar, no? De normal ho seleccionen les entrenadores?

Elles de normal et diuen com ha de ser el maillot, els colors, i la música que van a posar, no hi ha una altra opció. Saben quins són els nostres gustos i que ens agradarà, per exemple en les obligatòries, que és una part de la modalitat de "Sols dansa", la música és el més important perquè has d'anar al seu ritme si no vols que et penalitzen.

Quan vas fora a competir portes el nom de Biar i del Club de Patinatge, ho sents així o no li dones massa importància?

No li done molta importància perquè quan més ho penses més nerviosa et poses [riu]. És com que sents molta responsabilitat damunt.

002

Fotografia: Josefina Molina Molina

Diguem que competeixes per passar-t'ho bé, no? L'esport també transmet uns valors, no només la competitivitat, i és una forma de conéixer gent també.

En realitat no m'importa tant com quedar en la classificació en les competicions, m'importa més fer amics o passar-m'ho bé, perquè per molt que quedes primera no vas a sentir-te orgullosa d'haver estat en eixe campionat.

Perquè també tens una part social important, no?

El millor del patinatge és el companyerisme.

Com va ser la teua experiència a Portugal en el Campionat d'Europa?

Va ser brutal [riu]. Va ser la millor experiència que he viscut, la classificació no em va importar. El millor que va passar en el campionat va ser totes les amigues que vaig fer.

Em van acompanyar la meua germana, ma mare i mon pare i les meues entrenadores, si les entrenadores no vénen no pots entrar al campionat.

Lucía 3

Què tal amb el portugués?

Ens enteníem, sols calia dir que parlaren espaiet i ho enteníem.

Encara eres molt jove, però has pensat dedicar-te professionalment al patinatge el dia de demà?

A mi m'encanta i em sentiria molt còmoda fent-ho.

Tens la mirada posada d'ací a uns anys en alguna meta?

M'agradaria quedar en categoria de majors almenys entre les deu primeres en un Campionat d'Espanya, i seria molt difícil però anar a un Mundial seria el millor [riu].

A partir dels 17 anys ja es podria competir, no?

Sí, però com dic, és molt difícil, en sénior que és la categoria de major de 18 competeixen totes les majors de 18 i és complicat. 

L'article té 977 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).