• Inici
  • Entrevistes
  • Fent poble
  • Pascual Luna Parra: "Mai no haguera pensat la trajectòria que he portat i haver jugat deu anys en Primera Divisió"

Pascual Luna Parra: "Mai no haguera pensat la trajectòria que he portat i haver jugat deu anys en Primera Divisió"

| Eduard Garcia Molina | Fent poble
Pascual Luna Parra: "Mai no haguera pensat la trajectòria que he portat i haver jugat deu anys en Primera Divisió"

En aquesta primera entrevista de l'any ens acostem al món del futbol professional de la mà de Pascual Luna Parra, a hores d'ara l'únic biarut que ha jugat en primera divisió del futbol professional, on va militar durant deu anys. Jugador de l'Hèrcules d'Alacant, el RCD Mallorca i el Reial Múrcia.

Ens acostem als 17 anys (1980-1997) de la seua vida com a futbolista professional, dels bons i mals records i de com ha canviat el món del futbol en tots aquests anys que s'hi troba allunyat dels camps de futbol.

Per què el futbol i no altra disciplina?

Recorde que des de xiquet, tots els amics i els companys de l'escola, que de joguets teníem un baló i poc més, i quan eixíem de l'escola ens tiràvem tot el dia jugant al futbol, però era tot el món, eixos van ser els inicis.

Quina importància va tindre el Biarense per a la teua posterior progressió?

Va ser la de jugar cada minut i hora lliure en el carrer. En el Biarense vaig jugar una temporada en els juvenils amb fitxa falsa perquè encara no tenia l'edat i va ser una etapa també important perquè com et deia jo no tenia l'edat per a jugar -15 anys-. Els tècnics ja veurien alguna cosa en mi que em van pujar al primer equip juvenil.

Vas vindre a Alacant i a partir d'ací quina va ser la teua evolució?

Em va fitxar l'Hèrcules tot i que en principi venia a un equip B o C però jugant la pretemporada algú també es va fixar en mi i vaig passar a Divisió d'Honor, que en eixe època era l'equip que jugava la Lliga Nacional, era el primer equip del juvenil i ací a Alacant quasi tots els jugadors tenien 18 anys i jo sols 15 anys acabats de complir. Ací va començar, vaig pujar dos anys i amb 17 ja vaig pujar al primer equip.

Quin record és més positiu de la teua trajectòria?

Condensar 17 anys de professional és difícil, jo diria que per a ser un crío de Biar sense cap expectativa en el món professional de l'esport, el fet d'haver portat aquesta trajectòria i haver jugat deu anys en Primera Divisió mai no ho hagueres pensat.

I algun record més amarg?

Dues circumstàncies fonamentals en la meua vida professional, la primera amb 18 anys la mort de mon pare que era una persona fonamental per a mi. I després les lessions que vaig tindre, que en vaig tindre alguna greu i molt jove. Pot ser a conseqüència de no estar bé i no estar centrat a causa de la mort de mon pare i en aquella època no es tractava com ara. Quan passa un xaval per una circumstància tan especial i tan forta, tens una ajuda professional per part d'un psicòleg o psicòloga. Serien les dues parts més negatives d'aquella època.

Penses que hi ha molta diferència entre l'Hèrcules dels anys huitanta i noranta al de l'actualitat?

Molt poques, per desgràcia Alacant és una ciutat molt impersonal, hi ha molta gent de fora. Ho dic jo però s'ha comprovat en tota la història, en l'handbol, en el bàsquet... han hi hagut equips en primera divisió en aquestes categories i s'han deixat morir. Abans ho comentàvem fora de micro, no és una ciutat d'esport, no se sent com alguna cosa pròpia i es deixen els clubs, històricament, se'ls ha deixat morir.

Una llàstima en tot cas.

Una pena molt gran.

Penses que en tots aquests anys el futbol ha canviat molt?

Sí, va de la mà de la societat. Digitalment es preparen els entrenaments, els partits, la metodologia d'entrenament... ha canviat, no té res a veure: els camps d'entrenament, ha canviat moltíssim tot.

Farà uns tres anys en una entrevista vas comentar que podries haver arribat més lluny, de fet vas ser jugador amb la Selecció espanyola, a què et referies?

Pel que t'he comentat, sobretot per la mort de mon pare vaig passar una època molt roín, i estic parlant que tenia 18 anys, no en tenia 30. Va ser una època molt dura per a mi, vaig necessitar ajuda i no la vaig tindre, però no per culpa de ningú, sinó per la societat, pel que ha canviat com estàvem comentant. Vaig tindre dues o tres oportunitats per anar a dos equips, oportunitats reals com va ser l'Atlètic de Madrid i el Saragossa, que aleshores era un club que estava darrere dels dos o tres grans.

El Saragossa de Nayim en aquells anys?

No, molt abans, era un club gran encara. Si haguera dut una vida normal d'un crío de 18 anys segurament podria haver arribat més, però és xarrar per xarrar perquè mai no és sabrà.

A nivell local què li diries a la gent que està treballant en les diverses categories del Biarense tant en el futbol com en l'handbol?

L'esport és fonamental per a la vida particular de cada persona. Crec que quan u està sa tot és positiu. Arribar al món professional en qualsevol categoria d'esport és molt difícil, però no perquè un o una no tinga les condicions, sinó perquè han de conjuntar-se moltes coses per a arribar, i és dificilíssim, arriba un tant per cert molt xicotet.

Il·lusió, estimar allò que fas, si t'agrada i disfrutar, no posar-se cap meta, ser honrat amb un mateixa i poc més.

És un món molt efímer, 10, 15, 17 anys en el teu cas de carrera professional i ací s'acaba.

Ara pot ser s'allarga prou més pel que estàvem comentant, per l'alimentació, l'entrenament personal, el seguiment que té cada esportista professional. Però després de deixar qualsevol disciplina esportiva et queda tota una vida encara.

Esperem que continues bé i moltes gràcies.

Gràcies a tu, ha sigut un plaer.

L'article té 897 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).