• Inici
  • Cultura
  • "L'Aventura del Tractat d'Almisrà": Un recorregut pels pobles de la Vall de Biar que es presenta divendres

"L'Aventura del Tractat d'Almisrà": Un recorregut pels pobles de la Vall de Biar que es presenta divendres

| Eduard Garcia Molina | Cultura
"L'Aventura del Tractat d'Almisrà": Un recorregut pels pobles de la Vall de Biar que es presenta divendres

A partir de les 19 h. de la vesprada del pròxim divendres 28 de maig es presenta a l'auditori de la Casa de Cultura de Biar el conte "L'aventura del Tractat d'Almisrà", obra de l'autor alcoià Jordi Raül Verdú i il·lustracions de Sergi Olcina i editat per Reclam Editorial.

A la intervenció de l'autor s'hi sumaran les de Romà Francés, del Camp de Mirra i el docent Vicent Luna, veí de Beneixama tot i que afincat a Alcoi des de fa dècades. Per les restriccions de la pandèmia cal telefonar al 657 91 24 08 per tal de reservar plaça.

Els protagonistes de la història són Roser i Roger amb els seus fills bessons que canvien el pla de vacances que inicialment tenien previst per un altre que els permet les restriccions perimetrals que imposa la Covid-19 (la vall de Biar). Els paratges que coneixeran els Rosegers (nom inventat pels pares per cridar els dos fills alhora), els llocs emblemàtics que visitaran i tot el que aprendran al llarg del viatge, els conduiran a conéixer el pacte signat pel rei Jaume I el Conqueridor i l’infant Alfons de Castella, el Tractat d’Almisrà. Un acord que no només delimità la frontera del poble valencià, sinó que donà una llengua i una identitat a la gent de la vall de Biar i a la resta de les terres meridionals valencianes. Segons explica Jordi Raül, el seu nou relat “va dedicat especialment al rei Jaume I el Conqueridor i a tots els seus valerosos vassalls, que donaren la seua vida i ajudaren, allà pel 1200-1300, a establir la frontera que va marcar els límits de l’actual domini valencià, gràcies als quals som qui som i parlem el que parlem”.

095

L’aventura comença a Banyeres, on la llegenda del castell de Beni-heres, que els conta la guia de la fortalesa, els obri la boca ben oberta per a endinsar-se de cap en l’excursió-aventura que van a viure. A partir d'ací recorren la vall de Biar i visiten les localitats de Beneixama, el Salze, la Canyada, el Camp de Mirra i Biar. En cadascun d’aquests pobles, els Rosegers (i els menuts lectors i lectores) coneixen els paratges i els monuments més emblemàtics, plens d’història i de curiositats, que desperten constantment l’interés dels protagonistes més joves.

Jordi Raül Verdú

L’autor de la publicació, Jordi Raül Verdú, és mestre i contacontes i ha exercit la seua professió a Madrid, els EUA, el Principat d’Andorra i a la seua terra.  Recentment va publicar, junt a Reclam, “Paquito el Chocolatero. Un himne a la vida”, il·lustrat per alumnes de l’Institut La Foia d’Ibi (recopilat per la professora María Belda) i dedicat al compositor Gustavo Pascual Falcó. Ha publicat, a més, dues-centes rondalles, arreplegades al llarg dels últims trenta anys en una quarantena de localitats i huit comarques del meridional valencià. És autor d’una huitantena de llibres de literatura infantil i en l’actualitat està adaptant totes les rondalles d’Enric Valor.  L’any 2010, el periòdic “Ciudad” li atorgà el premi CAM Medi Ambient, el 2017 guanyà el premi Bernat Capó de Difusió de la Cultura Popular i l’any 2019 el Consell de Cultura i l’Ajuntament d’Alcoi li concediren el Premi 9 d’Octubre.

L'article té 147 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).