• Inici
  • Cultura
  • Biar reedita un any més els Balls del Jesús

Biar reedita un any més els Balls del Jesús

| Lucía, Raquel i Juan Antonio | Cultura
Biar reedita un any més els Balls del Jesús

Adjuntem a continuació la informació de la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Tradicions:

Programa d’Actes

Divendres, 28 de desembre. Vespra dels Balls del Jesús

A les 21:00 hores: Nit d’albaes. Els balladors i balladores ens reunirem al voltant del foc, a casa de la reina, on es dedicaran versos als reis i a la resta de balladors. Des d’ací, convidem a tot el veïnat a participar d’aquesta nit tan especial. En acabar el cant de les albades, soparem tots i totes al voltant de la foguera. 

Cantadors: Josep A. Aparici “Apa” i Teresa Segarra · Versador: Josemi Sánchez

Dissabte, 29 de desembre. Festa dels Balls del Jesús.

A les 16:00 hores: Arreplega de balladores. Els balladors es reuniran a casa de la reina i a continuació aniran a arreplegar a les balladores a les seues cases. Durant aquest acte seran acompanyats per la Colla de Dolçaines i Tabals “La Bassa la Vila” de Biar. A partir de les 16’30 h. la Taula dels Balls del Jesús convidarà amb dolços i licors a tot el veïnat que acudisca a la Plaça de l’Ajuntament per esperar l’arribada de les “Saguetes”.

A les 17:15 hores: Balls del Jesús, a la plaça de la Constitució. La parella de reis es disposarà al centre de la plaça per encetar la Volteta de la Reina. A continuació, tots junts ballaran les danses. Els balls conclouran amb la Volteta del Rosari.

Al remat, es realitzarà una gran xocolatada per a tots i totes els assistents. Totes les parelles s’adreçaran a l’Ajuntament, on seran obsequiades amb un refresc. Aquest acte estarà amenitzat amb música de xaranga, a càrrec de músics de La Canyada, per a que puguem ballar tots i totes.

Sempre és un plaer i un orgull poder presumir del ric patrimoni històric, cultural i festiu de Biar. Enguany tornen al carrer els Balls del Jesús per tercer any consecutiu. Aquesta tradició que estava a l’imaginari dels biaruts i biarudes, ja forma part del nostre calendari festiu. Des de la Regidoria de Cultura, Patrimoni i Tradicions volem agrair la col·laboració de l’Associació “Amics del Patrimoni” de Biar, del Grup de Cors i Danses de Biar, de l’Associació d’Estudis Tradicionals “Sagueta Nova” de Biar, de la Parròquia Ntra. Sra. de l’Assumpció i de la Colla de Dolçaines i Tabals “la Bassa la Vila” per la seua inestimable ajuda a l’hora de recuperar aquesta tradició. Igualment, vull agrair la implicació als reis i les reines de 2017 i 2018 així com a les seues saguetes i com no, donar l’enhorabona al Regnat d’enguany. Poc a poc la festa va creixent i fent-se gran. Enguany, amb la col·laboració de l’Associació de dones de Biar, la Taula dels Balls del Jesús convidarà a tot el veïnat a dolços i licors mentre s’espera l’arribada de les saguetes a la Plaça de l’Ajuntament. També en acabar, enguany celebrarem una Xocolatada per a convidar a totes i tots els assistents i entrar en calor i continuar la festa a la Plaça. Qualsevol persona que vulga participar pot posar-se en contacte amb la Regidoria de Cultura o amb qualsevol membre de les associacions que formen part de la Taula dels Balls del Jesús. Desitge que tot el poble de Biar participe activament de la nostra cultura i les nostres tradicions. Presumim dels nostres costums i pregonem amb alegria l’orgull de ser biaruts i biarudes. Què comence la Festa!

Bon Nadal i Bon Any Nou per a totes i tots!

Joan Lluís Escoda Parra

Regidor de Cultura, Patrimoni i Tradicions del M.I. Ajuntament de Biar. 

Els Balls del Jesús de Biar. Tercera passada...

Fa només tres anys de la recuperació dels Balls del Jesús de Biar i, justament per la riquesa etnogràfica d’allò representat i la seua estètica formal, elegant i bella, s’han guanyat un lloc merescut dins del cicle de les festes nadalenques i de canvi d’any pròpies de l’interior valencià. Totes elles remesclen danses ancestrals, regnats efímers hivernencs i festes de folls diverses en uns espectacles dignes de consideració. Des dels impressionants “Bailes del Niño” de Cabdet passant per les multitudinàries Danses amb Tapats i Balls del Virrei d’Ibi i fins les extraordinàries Danses del Rei Moro d’Agost, el nostre territori es retroba amb un costumari únic i riquíssim que, poc a poc, rep la reconeixença social que mereix i que, a més, encara segueix ampliant-se amb retorns com el dels “Bailes de la Reina” d’Asp, enguany mateix.

Biar és un autèntic joiell de saviesa i abundor festiva i consuetudinària. Un mostrari generós i positiu del bo i millor de la cultura valenciana d’arrel tradicional que encara està per descobrir pels mateixos valencians. Però el millor de tot és que aquesta joia no és en absolut un reliquiari, que aqueix bé intens de diversitats que atresora és viu, i ben viu! Que creix i evoluciona al caliu de la necessitat de l’ara i el respecte a l’ahir. El fet mateix de la introducció dels “Quintos” en la present ballada li atorga un antic regust funcional, el de marcar com a ritual de pas de la joventut a la maduresa social d’una nova generació de gent del poble. És així com la vida segueix i es fa avant; fent voltes a la font de la Plaça de manera literal: la Volteta de la Reina, amb el llançament de confitures sobre el cap de la protagonista -que a tots representa- com a resta d’aquelles benediccions atàviques que buscaven la fertilitat; la Volteta del Rosari, en què es mostra el màxim respecte del ballador per la balladora, que acaba rebent el ric barret florit de la parella en una nova senyal del desig de fecunditat que pel poble mateix es desitja. Comença l’any i es promet una nova vida; un futur que resultarà de la continuació d’aquest anar rodant en un temps tan il·lusionant com el de Nadal... A Biar, li faltava aquest trosset perdut del seu costumari i ara el retorna amb força on cal que estiga, als carrers. I per això, per aquest esforç, esperem que l’assentament dels Balls del Jesús siga respost com mereix, amb abundància d’espectadors que aplaudisquen el treball de la Taula organitzadora i de l’Ajuntament que els promou.

Sergi Gómez i Soler

Etnògraf. Professor de l’IES de Biar.

Regnat 2017/2018

Biar compta amb un extens calendari festiu, que l’any passat es va ampliar amb l’encertada recuperació dels desapareguts “Balls del Jesús”.

Ens dirigim a vostès des d’aquestes línies els qui hem tingut el placer d’ostentar el càrrec de Reina de l’any passat i de Rei i Reina dels balls duts a terme enguany.

Una barreja de sentiments, és el primer que ens passa pel cap al pensar sobre aquesta vivència. Per això, volem transmetre’ls a continuació aquestes emocions en relació a aquesta festivitat, que duia aproximadament un segle desapareguda, i que va fer que de nou les dolçaines, guardapeus, capes, collars i peladilles ompliren els carrers del nostre poble...

Nerviosisme: És el sentiment que ens va recórrer tot el cos a l’hora de ser elegits els reis dels Balls del Jesús. (Lucía) Pel que fa a l’any passat, tant Víctor com jo,  vam ser elegits com a Reis fent un sorteig d’entre els quintos, i  des de la Festeta de Setembre vam poder participar activament de les nostres danses i després dels balls del Jesús.

(Raquel i Juan Antonio) Pel que fa a enguany, tots vam anar a l’assaig un tant despreocupats, ja que en el cas nostre,  sols volíem participar com a balladors.  Perteneixem al Grup de Cors i Danses de Biar, i allí ens ho van proposar i no ho vam dubtar ni un moment. En aquell assaig vam ser els elegits com a Reis nosaltres pel fet que érem els més joves. Al mateix temps, es va elegir a qui serien Virrei i Virreina, càrrecs que van recaure en Miguel Bellod i Fina Mas per ser els més majors. Ara tocava informar a les nostres famílies de l’embolat en el que ens havíem ficat i a tant poc temps de la celebració de la festa...

Felicitat: (Lucía) Un sentiment que vaig sentir al poder gaudir d’aquesta tradició tan festiva l’any passat amb gran part dels meus quintos i quintes, i com no,  de les diferents associacions implicades com són:  Associació d’Estudis Tradicionals “Sagueta Nova”, Grup de Cors i Danses de Biar, la Colla de Dolçaines i Tabals la Bassa la Vila i l’Associació Amics del Patrimoni; i que un any més han demostrat la seua col·laboració per a la recuperació i consolidació d’aquesta festa. Encara que cal destacar que tots els participants, ho férem a títol personal perquè no cal pertànyer a cap d’elles per participar.

Sorpresa: Sentiments a flor de pèl, al sentir-nos tan arropats per les nostres famílies i per totes les persones que ens van acompanyar en una nit tan atípica com és la nit d’albades, amb uns versos molt bonics dedicats a totes les balladores i balladors, a la llum de la foguera. Si no ho van poder veure, els convidem al proper any.

Emoció: Moment en què eixim de casa de la Reina, ben guapa i orgullosa,  veient com tots els balladors ens reben amb una “rebuda militar” on predominaven els colors dels pètals, la música del tabal i dolçaina  i el soroll de la traca. No sols ens van arreplegar a nosaltres, clar està. Vam anar casa per casa de totes  les balladores on els seus respectius balladors van arreplegar a la seua parella. 

Les parelles que dugueren a terme els balls van ser les següents: com a virreis la parella de més edat: Fina Mas Román i Miguel Bellod Esteve. La resta de components de la seua sagueta van ser Nuria Muñoz Espinosa i Joan-Antoni Cerdà Mataix; Gracia Román Richart i Antonio Palazón Guillén; Rosa Cortés Mollá i José Luis Ribera Soler; Maite Guill Luna i Cristóbal Piñeiro Alfaro; Patricia Esteve Román i José Ramón Nácher Castelló; Mª Teresa Richart Parra i Aramis López Juan; Isabel Cholvi Gomis i Luís Palop de León (ambdós d’Alginet); Marta Valls Lafuente i Antonio José Navarro Muñoz (ambdós de Castelló de la Plana); Amparo Martín-Villalba Brosseta i Abel Mondéjar Sánchez (ambdós de València); Malena Martínez Ferrís i Miguel Ángel Pérez Ribera; Llúcia Llinares Francés i Carlos Sebastián García (de Catarroja); Ana Camarasa Fraile i Joan-Lluís Escoda Parra. El xaramiter va ser José Pascual Barceló Albero i el tabaleter Francisco Javier Luna Rodríguez.

Satisfacció: Escoltar els aplaudiments de tot el públic al veure caure les peladilles que el Rei va tirar a la Reina al compàs de les notes de la “Volteta de la Reina”. I alegria al realitzar el ball d’una forma tant elegant com especial a la volta. No hi ha més paraules per descriure aquesta experiència.

Aprofitem aquestes línies per agrair la col·laboració de les associacions implicades i com no de l’Ajuntament de Biar i la  Regidoria de Cultura, Patrimoni i Tradicions, ja que gràcies a tots/tes ells/es, estem segurs que aquesta festa es consolidarà de nou a Biar. Però per això, també li hem de donar recolzament tots amb la nostra assistència i implicar-nos un poc més.

I finalment, l’últim sentiment en què coincidim les tres és sense dubte  que ens sentim molt orgullosos d’ajudar a promoure la recuperació i el manteniment de les tradicions del poble, i com no, havent ostentat els càrrecs de Reines i Rei...i d’ara endavant... com a balladors, clar.

Aprofitem aquest espai per a animar a tota  la gent a participar en aquesta festa, i tots junts gaudir de les sensacions que nosaltres ja hem tingut el plaer de viure. Ens veiem als pròxims Balls del Jesús.

Lucía, Raquel i Juan Antonio 

Reina de l’any 2017 i reina i rei de l’any 2018, respectivament.

L'article té 57 lectures

(Aquesta informació es publica gràcies al suport dels nostres anunciants, i als subscriptors i subscriptores, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè Biar Digital continue amb el seu treball diari. Si podeu contribuir fent-vos subscriptors/es per una xicoteta quota de 3 € al mes a fer de Biar Digital un mitjà encara més independent i de més qualitat, vos demanem que ho feu en aquesta pàgina).